22 Haziran 2012 Cuma

Köşk Haber Bülteni (9) : Orada Faruk Var. Gitmeyin.


Kötü bir Türk Filmi mi görmek istiyorsunuz?  Hemen yapımcısına bakın.


Faruk Aksoy, Mehmet Soyarslan ya da Abdullah Oğuz adlarını gördünüz mü? O zaman gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz. O filmler mutlaka kötüdür.


Hiç izlemediğim halde iddia ediyordum sağda solda. Fetih 1453 kötü film diye. Neden? Çünkü Faruk Aksoy yapımcılığı da aşarak yönetmenliğe soyunmuştu. (Bunu en son yaptığında Yeşil Işık diye bir garabet çıkmıştı ortaya. Bak Recep İvedik’lere girmiyorum bile)


Bu tecrübenin getirdiği dersle filmi izlemeye hiç gerek duymadık. Çünkü orada Faruk var.


Şimdi izlemediğimiz filmi bir eleştirelim. Fetih 1453 kötüdür çünkü;


1-     Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri filmi çok beğenmiştir.

2-     Cumhurbaşkanı da filmi beğenmiştir. (Kendisi daha önce King Speech’i de beğenmişti. )

3-     Filmle ilgili söylenen tek şey 10 bilmem kaç milyon dolara mal olduğu idi. En az 6 milyon seyirci beklentisi de filmin “canım Türk Osmanlı, canım İslam” desturuyla yola çıktığını apaçık gösteriyordu.

4-     Faruk.


Türklerin tarihle imtihanı “kestik biçtik” boyutunda kaldığı için bu memlekette ciddi bir tarih filmi yapmak mümkün değildir. Milyon tane hikâye vardır ama bunları “kahramanlık” sosuyla süslemezsiniz elinize alırsınız şeyi.


Mesela bir Genç Osman filmi yapıldığını var sayalım. Hangi çılgın Türk Genç Osman’a çatur çutur tecavüz edildiğini gösterebilecek? 16 kardeşini birden boğduran III. Mustafa’yi hangi argümanla savunacak? Ya da o “Büyük Müslüman” II. Mehmet’in Hurufilerle ilişkisi ya da neyse. Var mı anlatacak?


Salla Osmanlı’yı “Kurtuluş Savaşı” ile ilgili birçok film yapıldı Trt tarafından. Birinde de “ulan arkadaş 500 kiloluk gülleyi nasıl kaldırır adam?” diye soran olmadı (Ben ilkokulda sorduğumda örtmenimiz “vatan aşkı” diye cevaplamıştı sorumu.). O “Kurtuluş Savaşı”nı kazanan halk sonra ne olmuştur? O “Kahraman” komutanlara ne olmuştur peki? Trt bunları anlatmadı.




Bu sorulara Allah ya da cemaat’i rahatsız etmeyecek şekilde Akp birazcık girdi. O da işine yarayacak, manipüle edecek kadar. Her türlü Kemalist şeyi yerle bir ederken İstiklal Marşı’na ise sümme haşa dokunmadı.


Şimdi bir İstiklal Marşı filmi yapılacakmış. İslam ve Cumhuriyet aynı masada, Mehmet Akif’te buluşacaklar. Biraz gözyaşı. Biraz bayrak. Biraz da Allah . Hepsi bir arada.

Yapımcısı Faruk olursa şaşırmayın.

                                                                                     Cafer S./Küçükpark


Hiç yorum yok: